40+ MUZIEKLESSEN

 

Ik ben al .............. (40,50,60?) Ben ik niet te oud om het nog te leren?

Die vraag krijg ik nogal eens op een proefles.

Het antwoord daarop is beslist wl oud, zelfs antiek: Nee, je bent nooit te oud om te leren.

Wel moeten er een paar dingen over worden gezegd. Er zijn namelijk wl verschillen tussen iemand van boven de 40 en iemand van onder de 20 als het gaat om leren.

 

Even onder ons: met het ouder wordt de snelheid minder en groeit het inzicht en het uithoudingsvermogen. Bij de meesten. We kunnen jaloers zijn op de vanzelfsprekende en soepele manier waarop jongeren zich dingen eigen maken. Niet doen.

De hersenen zijn rond 40 jaar uitontwikkeld. Dat is waarom jongeren zo snel leren. De hersenen ontwikkelen zich gewoon mee met de aangeboden leerstof.

Einde verhaal boven 40? Welnee !

 

De trekharmonica is een 2-handig instrument d.w.z. dat je met 2 handen 2 verschillende muzikale partijen speelt. Bij b.v. fluit en gitaar is dat niet zo alhoewel je daar natuurlijk ook 2 handen bij gebruikt.

Dat 2-handige doet een beroep op 2 verschillende hersenhelften. Die hersenhelften moeten afzonderlijk en ook samen kunnen werken. Wie voor zijn 40e zo'n instrument (b.v.piano) heeft leren bespelen zal geen grote moeite hebben met de trekharmonica. Zoniet, dan krijgen die hersenhelften het een beetje moeilijk. Ze moeten iets doen wat ze nog niet hebben gedaan. Het is dan gewoon wat harder werken. En eigenlijk is daar dan ook alles mee gezegd.

 

Je kunt soms letterlijk het gevoel hebben te moeten "inbreken" op je hersenen. Het doet zelfs een beetje zeer soms. Kortom je moet er wat meer voor doen boven de 40, maar dan heb je ook wat.

Mijn lijfspreuk: talent bestaat niet, je moet gewoon oefenen. 

Ik geef toe: die spreuk is wat kort door de bocht maar talent zonder oefening betekent niets en wie moedig elke dag oefent op zijn trekharmonica gaat het gegarandeerd leren. Oke, de een wat beter als de ander maar als je elke dag oefent kun je gegarandeerd na 2 maanden zelfstandig iets uit het hoofd spelen.

Ook boven de 40 dus. Ook boven de 50. En ja...ook boven de 60.

 

 

  

 

 

 

 

info@slingsmusic.nl

 

 

 

YourCompany.Com 2003 Privacy Policy Terms Of Use