(Het is een lang verhaal maar doe er je voordeel mee)

 

INSTRUMENT KOPEN OF LIEVER EERST HUREN?

 

Voor een beginner is het kopen van een instrument een hachelijke onderneming om maar niet te zeggen "gevaarlijk". In de accordeonwinkel wordt de harmonica vaak verkocht als bijproduct. Een goed advies is moeilijk te krijgen. Er is voldoende technische kennis maar nauwelijks muzikale kennis over de trekharmonica. Veelal wordt de koper over de streep getrokken met een aantrekkelijk aanbod voor het kopen van een goedkoop instrument met de belofte dat de gehele prijs wordt terugbetaald als men later een ander instrument koopt. Aangezien de beginnend spelers zelf geen idee heeft wat goed voor hem is komt hij in de meeste gevallen thuis met iets waar hij spijt van krijgt. Tenzij hij genoeg geld heeft en direct al een beter en veel duurder instrument koopt.

Als hij na enige maanden met zere schouders en een peesschede-ontsteking teruggaat naar de winkel is de koop van een duurder instrument een feit. Een instrument dat vaak veel te duur wordt verkocht omdat er een woud van onbekende merken of huismerken en types bestaat waarin geen enkele consument de weg kan vinden. Afgezien van enkele gerenommeerde merken zijn er geen adviesprijzen. Wat de "gek” er voor geeft dus.

Geen opwekkend verhaal, wel? Nee. Lees verder.

Het allerergste is wanneer een prille hobby na een paar maanden pijn, ongemak en frustratie wordt opgegeven omdat de beginnende speler denkt dat hij of zij het toch wel niet zal leren. Niet muzikaal of zo, wordt gedacht. In heel veel gevallen ligt dat echter niet aan de speler maar aan het instrument dat onwillig is. Maar dat weet men niet omdat men geen vergelijking heeft. Ook voor de verkoper is dan een klant verloren. Gevolg van korte termijn hebzucht.

 

 

Instrument kopen? Nee liever nog niet dus. Leen of huur een instrument. Zodat je je rustig kunt oriënteren op het instrument van je keuze. Ook als je een instrument huurt in een winkel neem dan geen genoegen met zomaar iets omdat het goedkoop is. Ook hier wordt dezelfde truc uitgehaald. Alle huur terug bij aanschaf van een instrument. Vraag om een Hohner Goudbrand of een Weltmeister. Laat het huurinstrument beoordelen door een trekharmonicaleraar.

Als je na verloop van tijd een instrument gaat kopen besef dan: goedkoop is duurkoop. Wie veel geld uitgeeft heeft de meeste kans op een goed instrument maar zelfs dat is niet gegarandeerd.

Een Hohner Goudbrand kost rond de € 600. Er zijn erg veel instrumenten die veel goedkoper zijn. Al of niet afkomstig uit China. Zelfs € 150 is al genoeg soms. Niet doen. Je bent een kostbare hobby aan het verwoesten. En maakt kans op een fikse rekening van de fysiotherapeut.

 

WELKE STEMMING?

 

Wie een winkel instapt en vraagt naar welke stemming het beste is krijgt onveranderd te horen. Oh…mevrouw u moet een CF kopen want… dat speelt iedereen. ”En anders kunt u niet meespelen met anderen”..

Helaas, dat is baarlijke nonsens en wordt ingegeven door het feit dat de handelaar het liefst CF verkoopt. Dat heeft hij op voorraad omdat iedereen dat koopt omdat de handelaar zegt dat de koper dat moet doen. En zie hoe de onzin waar wordt als het maar vaak genoeg wordt herhaald.

Inderdaad……. als je als beginner wilt samenspelen met iemand die een andere stemming heeft EN je wilt DEZELFDE nummertjes van HETZELFDE blaadje spelen . ….. tja, nee dat gaat inderdaad niet..

Maar wie een jaar de tijd neemt om zijn instrument goed te leren beheersen zal merken dat het wel degelijk mogelijk is samen te spelen met ander stemmingen. Mits je weet wat je doet.

Bovendien is de keuze van een instrument ” omdat anderen dat ook hebben” een wel een zeer onmuzikale. Je kiest natuurlijk het instrument dat bij JOU past ook wat betreft stemming en klank. Ander criteria zijn er niet en mogen er eigenlijk ook niet zijn. Laat je geen verhalen op de mouw spelden door de verkoper.

In Nederland komen 2 stemmingen veel voor. CF is dus de meest voorkomende maar ook GC wordt bespeeld (voornamelijk onder de grote rivieren)

Het klankverschil tussen beide stemmingen is enorm. Het is dus zaak je daarop goed te oriënteren. Maar ook ander stemmingen zijn mogelijk. Bijvoorbeeld AD, BbEb en DG. Kies wat je mooi vindt.  En als je leraar niet in staat is om op een ander stemming les te geven moest je sowieso een andere zoeken

 

Wie met een een Hohner Goudbrand zijn muzikale weg begint is goed af. Geweldig instrument dat al vele decennia wordt gemaakt. Natuurlijk heeft dat instrument nadelen. Om met Johan Cruijff te spreken….. …… Hohner maakt rond de € 1000 zeer goede instrumenten.

Soms wordt gezegd : een……… (merknaam) is een goed instrument. Een gevaarlijke stelling. Wie een instrument onder € 2000 koopt, koopt een "beginnersinstrument". In die categorie € 1000 tot

€ 2000 is het zaak goed te vergelijken. De prijs/kwaliteitsverschillen zijn groot. Er zijn veel goede instrumenten te kopen in die prijsklasse. Toch is het uitkijken.

Een voorbeeld: Castagnari is een zeer bekend merk en maakt goede instrumenten boven de €2000. Echter......de instrumenten van Castagnari onder die prijs kunnen de vergelijking met andere merken zoals Mengascini, Bompezzo, Saltarelle en Serenellini en Hohner maar moeilijk aan. Daarmee zijn het absoluut geen slechte instrumenten maar ze bieden naar mijn idee gewoon minder voor hetzelfde geld.

 

HOE KOOP JE DAN EEN INSTRUMENT?

 

Daar is een kort en eenvoudig antwoord op. Spelen, luisteren, voelen, spelen, luisteren, voelen, spelen, luisteren, voelen. En dan nog een keer. Ga niet over 1 nacht ijs. Doe er vooral lang over. En zeker NIET luisteren naar verkooppraatjes.

 

KOPEN OF HUREN VIA DE LESPRAKTIJK

 

Wie les neemt bij mij kan zowel een instrument huren als kopen via de lespraktijk. De reden dat ik destijds zelf instrumenten ging verkopen en verhuren is hierboven te lezen. Alleen op die manier heb ik als lesgever de garantie dat mijn leerling speelt op een goed instrument. Ook ik ben namelijk niet blij met een leerling met een slecht instrument.

 

MEER INFORMATIE?

 

mail me gerust.        info@slingsmusic.nl  

 

info@slingsmusic.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YourCompany.Com © 2003 • Privacy Policy • Terms Of Use