40+ en de lessen

  Ben ik niet al te oud om het nog te leren?

      

  • Een goed stel hersenen kan in principe honderd jaar mee. Toch lijkt het erop dat ze rond het 40e jaar besluiten met vervroegd pensioen willen gaan omdat het "zo wel goed is". Dat kun je laten gebeuren natuurlijk maar uiteindelijk ben je er zelf de baas over en  je kunt er voor zorgen dat de grijze cellen nog lang aktief blijven. Inderdaad........door muziek te maken. Heus...... muziek maakt slim.


  • Een accordeon is zoals de piano (anders dan de gitaar) een instrument waarbij je met 2 handen 2 verschillende partijen speelt. Je maakt dan ook gebruik van je 2 hersenhelften. De rechterhelft bestuurt de linkerhand en de linkerhelft bestuurt de rechterhand. 


  • Voor het 20e jaar zijn de hersenen nog volop in ontwikkeling. Het leren bespelen van een muziekinstrument wordt dan meegenomen in de ontwikkeling en die vaardigheden gaan een leven lang mee.


  • Wie ouder dan 40 jaar begint aan een accordeon of piano kan zeker jaloers zijn op de snelheid waarmee jongeren zich het instrument eigen maken. Maar dat heeft natuurlijk bar weinig zin. Ja...., het gaat inderdaad wat trager maar dat hoeft geen reden te zijn er niet aan te beginnen. Je moet wat harder werken. Maar als je er plezier in hebt gaat het met goede begeleiding zeker lukken.

      

  • Om een lang verhaal korter te maken: Het is goed mogelijk om na je 40e jaar nog accordeon te leren spelen. In mijn lespraktijk hebben velen dat bewezen. Of na je 50e. Of ja...........na je 60e.


    • Voor de gitaar geldt bovenstaande ook maar in veel mindere mate.

    muziek: Naragonia Quartet